ללמוד ולהפיק לקחים מטעויות של אחרים
טעויות בדרך
מאמר זה לא נכתב בדם אך בהרבה יזע ובעיקר בדמעות.
"האיש שהתקשה להחליט"
כמה קבלת החלטות בזמן הנכון חשובה להצלחת הפרוייקט?
במהלך הבניה/השיפוץ אנחנו נדרשים לקבל המון החלטות החל מהחלטות גדולות כגון העמדת המבנה וחלוקת החללים ועד לבחירת הידית של הדלת. אין צורך וגם לא נכון להחליט את כל ההחלטות בזמן אחד אלא לפי שלבי התקדמות הפרוייקט. אך הדבר החשוב הוא שנקדיש לכל החלטה את הזמן הראוי לה לפי חשיבותה, מצד אחד לא להתמהמה ולחשוב יותר מידי על נושאים בעלי חשיבות נמוכה ומצד שני לא להקל ראש בהחלטות חשובות. בנוסף לכך מאוד חשוב להיות שלמים עם הרצונות שלנו לפני קבלת ההחלטה הסופית.
לא מעט פעמים ליוויתי לקוחות שלא ידעו לקבל החלטות ושינו את דעתם מספר פעמים, התוצאה היתה שנאלצו לפרק חלקים מביתם ולבנות מחדש. מיותר לציין שהנ"ל גרר איתו עלויות מיותרות ולא מעט עימותים ועוגמת נפש.
"החיפזון הוא מהשטן"
לפעמים קבלת החלטות מהירה יכולה ליצור בעיות בהמשך.
בהמשך לאמור בפסקה הקודמת, גם המצב ההפוך בו קבלת ההחלטות מהירה מידי, לרוב מחוסר הקדשת תשומת לב לפרטים או חוסר איכפתיות בשלב התכנון מביאה לאי שביעות רצון לאחר הבניה. לכן יש להתייחס לכל הפרטים בתכנית, לא למהר להחליט ולשאול שאלות רלבנטיות בשלבי התכנון.
"מה נשתנה?"
ההשפעה של שינויים בתכנון בשלבים מתקדימים.
כאמור, שינויים יכולים לגרום לעימותים רבים בין אם זה בין הקבלן ללקוח, בין המתכננים ללקוח ואף בין בני הבית. שינויים בזמן הביצוע יכולים להביא לטעויות ו"פסופוסים", להוצאות גבוהות וחריגה מהתקציב המקורי ולעוגמת נפש. לכן בהמשך לאמור לעיל יש להקפיד על קבלת החלטות בזמן ולהמנע משינויים.
"המומחה אמר לנו"
חשוב לדעת עם מי להתיעץ ולמי להקשיב
לכולנו יש חבר או קרוב משפחה שיש לו חוש מפותח לעיצוב או רקע טכני ו/או נסיון מסוים בתחום. לקבל חוות דעת נוספת זה מצוין, בעיקר כשהביטחון לקבל החלטות הוא נמוך. אך יש לשים לב שהעצות רלבנטיות לתכנון שלכם, לטעמכם ולצרכיכם ולא לטעמו וצרכיו של היועץ. בנוסף יש לזכור שאם יש לכם אדריכל יש לשתף אותו במחשבות ודעתו של אותו יועץ. דבר נוסף, במידה ויש לכם יועץ שאתם סוכים עליו יש לשלב אותו כבר בשלבים המוקדימים של הפרוייקט. פעמים רבות היועצים מגיעים בשלבים מאוחרים של הבניה, מערערים את הבטחון וגורמים ללקוח להוציא הוצאות גבוהות ולפעמים מיותרות.
"פתח לצרות"
למה חשוב לערב את האדריכל בכל ההחלטות?
כאמור, במהלך תקופת התכנון והבניה תפגשו המון אנשים עם המון דעות, חלקן מבעלי מקצוע שיעבדו בביתכם וחלקם מחברים שעברו תהליך דומה. זה בסדר ואף רצוי להקשיב לכל אחת מהדעות אבל חשוב מאוד לא לקבל החלטות לבד על פיהן אלא לשתף במחשבותיכם את האדריכל/מעצב שלכם כי יכול מאוד להיות שהעצה שקיבלתם לא רלבנטית לסיטואציה שלכם ו/או שהעצה שקיבלתם ניתנה ע"י אדם שרואה את הסיטאוציה מפרספקטיבה מאוד מוגבלת לפי מקצועו או נסיונו ולא מבין לעומק את צרכיכם.
מקרה שקרה בדירה שתכננתי במסגרת שיפוץ. בחדר השירותים תכננתי חלון גדול מאוד, מעבר לנדרש עבור איוורור החלל, על מנת שבעתיד לאחר הרחבת המשפחה יוכלו לתלות כביסה גם דרך חלון זה. קבלן האלומיניום נפגש עם בעל הדירה מוקדם מאוד בבוקר ולא הסתכל על תכנית הבניה אלא רק על הקיים בשטח. קבלן האלומיניום לא הבין למה צריך חלון גדול והמליץ בתום לב ומרצון טוב לבעל הדירה לעשות חלון קטן פי 4 מהחלון המתוכנן ולחסוך אלפי שקלים. בעל הדירה שסמך על חוות דעתו של בעל המקצוע המנוסה ושמח לחסוך את הסכום המכובד הורה לקבלן השיפוצים להקטין את הפתח לפי עצתו של קבלן האלומיניום. כשהגעתי לפיקוח וראיתי את הקיר הבנוי הסביר לי בעל הדירה שלא ררצה להטריד אותי בשעה מוקדמת בבוקר. לאחר מכן שהזכרתי לו על גבי התכנית את חבלי הכביסה שהיו מיועדים להיות מעבר לחלון הוא הבין את גודל הטעות.
זו רק דוגמה אחת מיני רבות של קבלת החלטות ללא התיעצות עם האדריכל, שהוא הגורם המקצועי היחיד שרואה את התמונה במלואה.
"מי נתן את ההוראה?"
איך להעביר את הרצונות שלנו לקבלן המבצע?
נתחיל מהסוף; העברת ההוראות לביצוע צריכה להיות באופן אחד בלבד, אך ורק בתכניות! לא מעט פעמים יש מצבים בהם בעל הנכס נותן הוראות ישירות לקבלן המבצע. אמנם בעל הנכס הוא הלקוח אבל הוא אינו גורם מקצועי ולא רואה את התמונה במלואה ועלול לגרום בתמימות לנזקים ולגרור שינויים מהתכנון המקורי. לדוגמה; . מתקין כמין לא מקצועי הגיע לאתר, לא הסתכל בתכנית האדריכלית וחיפש תוואי להעברת ארובה בבית צמוד קרקע. הלקוח ששה באותו רגע באתר נתן לו הוראה לעלות עם הארובה ישירות לגג דרך חדר שינה. הלקוח שאינו איש מקצוע לא ידע שלעובי של הארובה יתווסף עובי קיר מבודד ובקטין את חדר השינה משמעותית. כשראיתי את הנעשה המלצתי לו לפרק ולהעביר את הארובה לפי התוואי בתכנית. הוא פנה אל המתקין שדרש תשלום נוסף, על פירוק ועל ארובה חדש וכן תיקון ואיטום החורים שנעשו בתקרה. הרי המתקין עשה את עבודתו לפי הוראות הלקוח. הלקוח לא היה מוכן לשלם וקיבל חדר הרבה פחות איכותי. כשנסתיימה הבניה והלקוח נכנס לגור בבית וריהט את החדר הוא הבין את חומרת הטעות ונאלץ לשלם כפליים על פירוקים ותיקונים לאחר סיום עבודות הגמר.
לכן, חשוב תמיד!!! לערב את האדריכל בכל תהיה, בעיה, תקלה ורצון לשינוי. ובעיקר להעביר הנחיות לביצוע אך ורק דרך האדריכל על גבי תכניות בלבד!
"חבל על הנייר?"
היום אפשר לעשות הכל דרך הטלפון.
את הפסקה האחרונה סיימתי במשפט "הנחיות לביצוע אך ורק דרך האדריכל על גבי תכניות בלבד!" למה זה כל כך חשוב?
כי רק כך נוכל להמנע מטעויות וסתירות בביצוע. הכי נח לנו להעביר תכניות ובקשות לקבלן דרך הווטסאפ או בעל פה. הבעיה היא שמרגע הסיכומים האלה עד לביצוע יכול לעבור זמן והקבלן עלול לשכוח מה שסוכם ויבצע לפי התכנית שבידו על אף שאינה רלבנטית יותר. בנוסף לכך אין בסיכומים הללו חוזק משפטי ולא יחשבו במידה ויתפתח עימות בין הצדדים. על תכנית שינויים ירשמו מספר מהדורה חדשה ותאריך שינוי ואף ניתן להחתים את הקבלן המבצע על גביה.
"החוסך באדריכל ישלם באדריכלות"
למה אסור לנו להסתכל רק דרך החור של הגרוש?
חשוב מאוד להקפיד בבחירת האדריכל/מעצב שיתכנן עבורכם את הבית. המשפט הזה נכון גם לכל בעלי המקצוע ונותני השירות. כשבוחים אדריכל לא מספיק להסתכל רק על נתונים אמפיריים כגובה שכר הטירחה ו/או שנות נסיון אלא גם על נתונים אחריםאחרים כגון סגנון העיצוב, ירידה לפרטים ולא פחות חשוב איכות השירות והכימיה עם האדם שילווה אתכם תקופה ארוכה ובהוצאה הגדולה בחייכם. בבואכם לבחור אדריכל עליכם להשוות "עגבניות לעגבניות" ולהבין מה כולל השירות שכל אדריכל מציע לכם'. ראו עוד במאמר איך בוחרים אדריכל.
"כמה זה עולה לנו?"
"הזול עולה ביוקר" הקלישאה הכי נכונה שיש
ברוב המקרים ואף כמעט בכולם בחירה במוצרים ובנותני שירות הזולים תביא לאי שביעות רצון בעת קבלת המוצר או בתווך הרחוק יותר. המשפט בכותרת מקבל תוקף רב יותר כאשר מדובר על בית שההשקעה בו היא לתווך ארוך ויש לעשות מאמץ לקבל את המוצרים הטובים יותר בעלות סבירה ולא להתפתות לבחור תמיד את הזול. איך יודעים מתי ובמה להשקיע? מוצאים בעלי מקצוע כאדריכל וקבלני ביצוע שניתן לסמוך על דעתם וניתן להתיעץ איתם בבחירות.
"לא נשאר כסף"
התכנון הוא לא רק אדריכלי, הוא גם כלכלי
אחרי שהצלחנו לשים את החלומות שלנו על הנייר והבנו את תהליך הבניה שאנו הולכים לקראתו נשאר דבר פעוט שהוא לשלם על ההרפתקה. חשוב ביותר להתכונן להוצאות הגדולות ולנסות לצפות מראש הוצאות חריגות, להבין כמה אנחנו הולכים להשקיע בחומרים ובאביזרים השונים שהולכים להרכיב את הבית. בקשו מהאדריכל שלכם "רשימת קניות" ואומדן עלויות להכנת תקציב נכון.